Wat kun je doen als je hond diarree heeft?

Puur Balans met probiotica helpt bij herstel en behoud van gezonde darmflora

De gezondheid van je hond is het allerbelangrijkste voor je. Daarom ben je extra alert als je hond diarree heeft. Diarree zorgt voor veel ongemak, maar kan ook vervelende gezondheidsklachten tot gevolg hebben.

Puur Balans met probiotica herstelt en behoudt gezonde darmflora bij honden. Probeer één maand gratis!

  • Herstel en behoud gezonde darmflora
  • Bij verstopping, diarree en winderigheid
  • Ongezonde darmflora vaak oorzaak jeuk 

Gelukkig kun je darmen ondersteunen door op tijd te beginnen met de juiste voedingsstoffen. Een dagelijkse dosis Puur Balans met probioticum is zeer effectief voor opbouw en behoud van goede darmflora. Puur Balans bestaat uit zogenaamde 'goede bacteriën' die zuren produceren en schadelijke bacteriën doden. 

Mijn teckel, nu 6 jaar, had altijd last van zachte ontlasting en sinds zij Puur gebruikt (enige jaren) nu is haar ontlasting goed. Ik ben dus zeer tevreden!

Willemien hak

Voor onze hond Flow gebruiken wij dagelijks de Puur Balans. De Puur Balans is erg fijn wanneer de hond darmproblemen heeft. Sinds het gebruik van de Balans zijn die problemen verholpen. Top producten welke ik iedereen aan kan raden!

Suzan

10 tips als je hond diarree heeft of als je het wilt voorkomen

  • Geef je hond de juiste voeding. Zorg voor licht verteerbaar voer met voldoende voedingsstoffen.

  • Een dagelijkse dosis Puur Balans met probioticum is zeer effectief voor opbouw en behoud van goede darmflora. Puur Balans werkt preventief, maar ook om te ondersteunen bij (chronische) klachten.

  • Zorg tijdig voor vaccinaties en ontwormingskuren.

  • Laat je hond met diarree vaker uit om te voorkomen dat hij in huis poept en ruim de ontlasting snel op vanwege besmettelijkheid voor andere honden.

  • Meestal is het niet aan te raden om je hond te laten vasten. Geef het voer in kleine porties, zodat je in de gaten kunt houden hoe je hond met diarree daar op reageert.

  • Zorg dat je hond met diarree voldoende drinkt. Zo kun je uitdroging voorkomen. Uitdroging kun je herkennen aan sloomheid, niet willen eten en als je hond plakkerige slijmvliezen krijgt.

  • Als de milde diarree langer duurt dan een paar dagen, of overgaat in heftige diarree neem je contact op met de dierenarts

  • Als je hond lusteloos wordt, of gaat braken en koorts krijgt neem je contact op met de dierenarts

  • Pas op met gebruik van stopmiddelen. Als er sprake is van een bacterie of virus kunnen die door het gebruik van stopmiddelen het lichaam niet meer verlaten en nemen de klachten toe.

  • Ga naar de dierenarts als je denkt dat je hond chronische diarree heeft. Duren de klachten bij je hond langer dan een paar dagen, of komen ze steeds terug? Dan is het verstandig als de dierenarts (inwendig) onderzoek doet en de ontlasting analyseert.

hond diarree
Hondensupplementen

Ik sta als dierenarts volledig achter de producten van Puur voor dieren

Je kunt er vanuit gaan dat de supplementen van Puur voor dieren enkel werkzame ingrediënten bevatten die een door onderzoek bewezen effect hebben op het medische probleem waarvoor het product geregistreerd staat. Ik sta als dierenarts dan ook volledig achter de producten van Puur voor dieren. Lees meer

Nanda van de Weerd, Dierenarts Dierenkliniek Online

Oorzaken van dunne ontlasting bij je hond

Heeft je hond diarree? Er zijn diverse oorzaken van diarree bij je hond. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen acute diarree en chronische diarree. Aangezien de mogelijke oorzaken en de behandeling bij acute diarree en chronische diarree verschillen behandelen we die apart.

Hond diarree

Acute diarree bij je hond

Bijna alle honden hebben wel eens last van diarree. Als de (milde) diarree korter duurt dan 1 week en niet regelmatig terugkeert spreken we van acute diarree. Acute diarree kan heel vervelend zijn, maar is meestal niet schadelijk voor de gezondheid. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk van acute diarree.

  • Meestal ontstaat diarree als je hond iets verkeerds gegeten heeft en bacteriële infecties heeft opgelopen. Bijvoorbeeld als je hond bedorven voedsel eet dat hij op straat heeft gevonden. Ook kan acute diarree ontstaan als je je hond ander voer geeft dat hij niet gewend is. Zorg er voor dat je hond goede natuurlijke voeding krijgt dat goed verteerbaar is. Zo houd je de darmen van je hond gezond. Diarree kan ook ontstaan als je hond een vreemd voorwerp eet dat niet in het lichaam thuishoort en vast blijft zitten in de darmen, zoals kleding of speelgoed. Dit komt vaker voor bij jonge dieren dan bij een volwassen hond en kan leiden tot een operatie of endoscopie.

  • Een andere aanleiding die vaak diarree bij je hond veroorzaakt is een infectie met een virus. Deze vorm kan samen gaan met koorts en braken. Meestal gaat een virus na een paar dagen weer over. Als de diarree langer duurt dan een paar dagen, of je hond last heeft van koorts en braken is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen.

  • Ten slotte kan acute diarree veroorzaakt worden door parasieten. Dat kunnen zowel wormen zijn als Giardia. Parasieten kunnen acute diarree bij honden veroorzaken, maar als het niet goed behandeld wordt kan het leiden tot chronische diarree.

Probiotica hond

1 maand GRATIS uitproberen

Verzendkosten € 3,90

Hoe behandel je acute diarree?

Een onschuldige acute diarree gaat na een paar dagen meestal vanzelf over. Het is verstandig om te zorgen dat je hond voldoende vocht binnenkrijgt om uitdroging te voorkomen en (met mate) goed verteerbaar natuurlijk voer eet. Zo kunnen de maag en darmen weer snel tot rust komen.

Als de diarree bij je hond langer aanhoudt dan een aantal dagen, je hond lusteloos wordt, of ook gaat braken en koorts krijgt, is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Chronische diarree bij je hond

Meestal is diarree bij honden kortstondig en levert het naast ongemak weinig problemen op. Maar wat als de diarree langer aanhoudt, of iedere keer weer terugkomt? Als de diarree langer dan een week duurt, of iedere keer weer terugkomt, spreken we van chronische diarree. Bij chronische diarree is het belangrijk om de onderliggende oorzaak te achterhalen én te verhelpen. Zo voorkom je dat diarree verdere (blijvende) schade aanricht. Maar wat zijn bekendste oorzaken van chronische diarree?

  • Een veel voorkomende onderliggende oorzaak van chronische diarree bij honden is een overgevoeligheid of allergie voor het voer. Veel voorkomende veroorzakers van voedselallergie zijn zuivelproducten, tarwegluten, kip en rund.

  • Een andere oorzaak van chronische diarree bij honden zijn problemen met organen. Daarbij kan het gaan om leverproblemen, alvleesklierproblemen, of een chronische maagdarmontsteking. Een chronische maagdarmontsteking wordt ook wel IBD (Inflammatory Bowel Disease) genoemd. Problemen met de organen kunnen heftige diarree veroorzaken.

  • Bij acute diarree werden parasieten al genoemd als mogelijke oorzaak. Als parasitaire infecties als gevolg van wormen of Giardia niet worden verholpen kan chronische diarree ontstaan.

  • Een andere mogelijke oorzaak van chronische diarree zijn tumoren in de maag of darmen.

  • Ook stress kan leiden tot chronische diarree bij je hond. Stress bij je hond kun je herkennen aan grommen, aanhoudend blaffen, het optrekken van de oren en staart, vaak geeuwen en onrustig heen en weer lopen.

Hond diarree

Hoe behandel je chronische diarree?

Om chronische diarree te kunnen behandelen is het allereerst belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de aanhoudende diarree. Door uitgebreid lichamelijk onderzoek probeert de dierenarts de mogelijke oorzaken te achterhalen en een diagnose te stellen. Op basis daarvan bepaalt de dierenarts welke behandeling nodig is. Daarbij zijn een of meerdere van de volgende behandelmethodes mogelijk:

  • Het op een dieet zetten van je hond. Daarbij is het belangrijk dat je hond goed verteerbaar natuurlijk voer krijgt.

  • Het toedienen van medicatie. Medicatie dient altijd voorgeschreven te worden door de dierenarts.

  • Het aanleggen van een intraveneus infuus om te voorkomen dat je hond uitgedroogd raakt. In plaats van een infuus kan ook een ORS oplossing (Oral Rehydration Solution) worden gegeven.

  • Het toepassen van homeopathie om stress te reduceren.

Het verschil tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree

Naast het verschil tussen acute en chronische diarree, bestaat er ook verschil tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree. Het is van belang om te weten in welk deel van de darmen van de hond de diarree is ontstaan, omdat de behandeling kan verschillen. Bij dunne darm diarree wordt vaak een goed verteerbaar dieet voorgeschreven, terwijl het bij dikke darm diarree van belang is om vezels toe te voegen. Daarnaast werkt sommige medicatie alleen bij dunne darm diarree, terwijl andere medicatie juist bij dikke darm diarree helpt.

In de dunne darm wordt het eten verteerd en worden de voedingsstoffen opgenomen. Het restant gaat naar de dikke darm waar het vocht wordt verwijderd en de overgebleven ontlasting wordt opgeslagen.

Symptomen dunne darm diarree

  • Grote hoeveelheden waterdunne ontlasting

  • Je hond kan het goed ophouden en poept niet veel vaker dan normaal

  • Honden met dunne darm diarree vallen vaak af, ook als ze voldoende eten

  • Je hond heeft last van borrelende darmen en winderigheid

  • Slechte eetlust, braken en buikpijn

Symptomen dikke darm diarree

  • Je hond heeft continu verhoogde aandrang en poept vaak in kleine beetjes

  • De ontlasting is niet zo dan als bij dunne darm diarree. Er is sprake van 'brijige ontlasting', zacht en vormloos.

  • Vaak zit er slijm of bloed in de ontlasting. Soms is de slijmproductie zo groot dat je hond alleen (bloederig) slijm poept.

  • Je hond braakt en heeft buikpijn.

Puur Balans, de beste manier om honden met diarree te ondersteunen

Een gezonde darmflora is van groot belang voor de gezondheid van je hond. In de darmflora bevinden zich zowel goede bacteriën als slechte bacteriën. Dat zijn levende organismen die goed met elkaar in balans moeten zijn voor een positief effect op de algehele weerstand en de aanmaak van natuurlijke antistoffen. Gezonde darmflora is van groot belang voor een goede spijsvertering van het voer, waardoor belangrijke voedingsstoffen goed in het lichaam worden opgenomen. Daarnaast heeft een evenwichtige darmflora een gunstige werking op het voorkomen van infecties.

Als goede bacteriën en slechte bacteriën niet met elkaar in balans zijn is er sprake van onevenwichtige darmflora. De darmen zijn dan onvoldoende in staat om belangrijke voedingsstoffen op te nemen en het voedsel te verteren en af te breken. De onverteerde resten komen daardoor in de dikke darm terecht waar gisting optreedt. Daardoor kan je hond last krijgen van allerlei klachten, zoals kramp, winderigheid, verstopping, dunne ontlasting, of zelfs chronische diarree. Indirect kan een verstoorde darmflora ook andere effecten hebben, zoals op de hersenen, de huid en de cognitieve vaardigheden van je hond.

Om de darmflora optimaal te ondersteunen, de spijsvertering te verbeteren en daarmee op opname van goede voedingsstoffen te bevorderen is het aan te bevelen om een supplement met probiotica en prebiotica aan de dagelijkse voeding toe te voegen. Dat zorgt voor groei en versterking van het lichaam en voorkomt klachten als diarree en dunne ontlasting. 

Samenstelling Puur Balans

Bacillus Velezensis

Manno-Oligosaccharide

Fructo-Oligosaccharide

75 mg

45 mg

100 mg

Puur Balans is met de grootste zorg samengesteld voor hond en kat. Voedingssupplementen van Puur voor dieren maken gebruik van de allerbeste kwaliteit producten, hoogwaardige grondstoffen van farmaceutische kwaliteit en zuiverheid. De productie vindt plaats volgens strenge richtlijnen en voldoet aan HACCP en GMP standaarden en Europese richtlijnen. Puur Balans is ontwikkeld volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten en bevat verhoogde concentraties probioticum en prebiotica. Puur Balans bevat geen kunstmatige geur- en kleurstoffen, overbodige vulmiddelen of onnodige chemische toevoegingen. 

Diarree hond

Dosering Puur Balans

Lichaamsgewicht

Dagelijkse dosis

Tot 10 kilo

10 tot 20 kilo

meer dan 20 kilo

1 capsule p/dag

2 capsules p/dag

3 capsules p/dag

Puur Balans wordt gebruikt om diarree te verhelpen, maar werkt ook preventief. Probiotica en prebiotica zijn geschikt voor langdurig gebruik. Het effect van Puur Balans is meestal binnen drie weken zichtbaar, maar ook kortere en langere periodes zijn mogelijk. Bij sommige honden zie je na een week al verbetering, bij andere honden kan het tot wel 2 maanden duren.

Prijzen Puur Balans

Puur Balans

Per maand*

Per kwartaal (incl. 3 euro korting)*

Kleine hond

€ 9,95

€ 26,85

Middelgrote hond

€ 13,95

€ 38,85

Grote hond

€ 17,95

€ 49,95

Aanvullende vragen?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over Puur balans met probioticum en prebiotica, of over onze andere producten voor honden en katten? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven