Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie kun je vinden in de Privacy Verklaring en het Cookie Beleid.

De 10 symptomen van heupdysplasie bij honden

Gezonde gewrichten zijn van het grootste belang om lekker te kunnen rennen, springen, rollen, jagen en spelen... Maar wat als je heupdysplasie (HD) ontdekt bij je hond?

Heupdysplasie bij je hond kan behoorlijk roet in het eten gooien. Moeite met opstaan, piepen en minder actief zijn overdag zijn de eerste tekenen van heupdysplasie bij een hond. Uiteindelijk kan heupdysplasie er bij een hond toe leiden dat alle bewegingen pijn opleveren en je hond geen zin meer heeft om te wandelen of op een andere manier actief te zijn. Op deze pagina kun je lezen wat de symptomen zijn van heupdysplasie bij honden, hoe je die vroeg herkent en wat je kunt doen om heupdysplasie te voorkomen én te behandelen.

Wil je weten welke voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij honden met gewrichtsproblemen? Kijk dan op deze pagina.

Wat is heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie is een veel voorkomende gewrichtsaandoening en betekent letterlijk het 'abnormaal gevormd zijn van de heup'. Misvorming zorgt er voor dat de heupkop van het dijbeen niet goed in de kom van het heupgewricht past. Hierdoor kan het gewrichtskapsel worden uitgerekt, waardoor het op den duur dikker en stijver wordt en het gewricht minder beweeglijk. Dat veroorzaakt problemen met lopen en geeft pijn klachten.

Een gezond gewricht heeft een laagje kraakbeen over het uiteinde van het bot. Dit kraakbeen zorgt er voor dat de botten soepel langs elkaar bewegen. Als de heupkop van het dijbeen een slechte aansluiting heeft op de kom van het heupgewricht zorgt dat voor beschadiging en slijtage van het kraakbeen. Daardoor kan het kraakbeen dunner, zachter en brokkelig worden en verliest het zijn schokdempende werking. Daardoor schuren de gewrichten en gaat de kwaliteit van zowel het gewricht als het kraakbeen achteruit en neemt het risico op ontstekingen in het gewricht toe.

Heupdysplasie is vaak erfelijk bepaald, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen. Daardoor kunt u zelf ook dingen doen die heupdysplasie voorkomen.

De producten van Puur voor dieren

HD hond
heupdysplasie hond
HD hond

Hoe herken je heupdysplasie bij je hond?

Je bent gewend om een actief leven te leiden samen met je hond. Maar de laatste tijd heeft je hond geen zin meer in een lange wandeling. Of heeft je hond moeite om in de auto of op de bank te springen. Het kunnen allemaal signalen zijn dat je hond last heeft van HD. Aan de volgende symptomen kun je zien dat je hond pijn heeft en kun je mogelijke heupdysplasie bij je hond herkennen.

  1. Steeds vaker mank lopen
  2. Moeite met gaan zitten of opstaan, vooral na langdurige rust
  3. Even kreupel lopen na het opstaan, of na intensieve inspanning
  4. Slecht ontwikkelde spieren in de achterpoten
  5. Niet meer trap willen lopen of in de auto springen
  6. Je hond wordt zwaarder, of heeft juist minder eetlust
  7. Heen en weer zwaaien van het bekken tijdens het lopen
  8. Afzetten met 2 achterpoten tegelijk, in plaats van 1 voor 1
  9. Minder spelen en minder actief
  10. Je merkt gedragsverandering bij je hond

Herken je deze symptomen? Maak dan een afspraak met je dierenarts en lees hieronder 10 tips voor honden met HD. 

Hoe ontstaat heupdysplasie bij jonge honden?

De oorzaken van heupdysplasie bij honden zijn verschillend. Bij een pup of honden op jonge leeftijd tot 2 jaar ontstaan de klachten vaak door het oprekken of scheuren van het gewrichtskapsel. Doordat de gewrichtsbanden en bekkenspieren nog niet stevig genoeg zijn om de heupkop diep genoeg in de kom te houden als er speling aanwezig is. Hierdoor kan extra vervorming en slijtage ontstaan, wordt het gewrichtskapsel uitgerekt en raakt het kraakbeen beschadigd. De oorzaak bij deze jongen dieren is vaak erfelijk bepaald, maar kan ook ontstaan als gevolg van snelle groei, of als een jonge hond te intensief belast wordt en bijvoorbeeld in de eerste 10 maanden lange wandelingen maakt. Bij jonge honden is het van belang om niet te lang achter elkaar te wandelen, maar juist korte wandelingen te maken, om problemen later te voorkomen.

Hoe ontstaat HD bij oudere honden?

Ook oudere honden met een volwassen gewicht kunnen HD krijgen. Als een hond ouder is dan 2 jaar ontstaat heupdysplasie vaak als gevolg van gewrichtsslijtage in wat een normale heup geweest kan zijn. Als gevolg van de slijtage past de kop niet goed meer in de heupkom, waardoor eerder genoemde problemen met het gewrichtskapsel en kraakbeen ontstaan. Daarbij zien we dat HD vaker bij grotere hondenrassen dan bij kleinere honden voorkomt. Erfelijkheid kan ook hier een rol spelen, maar overbelasting van het gewricht als gevolg van intensieve inspanning of overgewicht, of een (oude) breuk of zware kneuzing kan ook de oorzaak zijn.

HD hond

10 tips voor je hond met heupdysplasie

Als je een hond met heupdysplasie hebt is dat al vervelend genoeg. Helaas is HD niet te genezen, maar gelukkig kun je wel dingen doen waardoor de klachten afnemen en dagelijkse activiteiten zo min mogelijk worden beperkt. Hieronder vind je 10 tips voor je hond met HD.

  • Reduceer of voorkom overgewicht. Overgewicht zorgt voor extra belasting (en pijn) op de gewrichten.

  • Zorg dat je hond in goede conditie blijft. Laten bewegen is belangrijk, maar doe het met mate. Voer de beweging langzaam op als het beter gaat en maak regelmatig korte wandelingen.

  • Vermijd onverwachte bewegingen, snelle wendingen, trappen lopen, hard rennen, belastende sprongen en en andere zware belasting.

  • Zorg voor een ruwe ondergrond voor je hond. Een gladde ondergrond vergroot de kans op uitglijden en andere onverwachtse beweging.

  • Laat uw hond in overleg met de dierenarts behandelen bij een dierenfysiotherapeut of orthopedisch therapeut.

  • Overweeg een orthopedisch hondenkussen aan te schaffen. Het ondersteunt de probleemgebieden en houdt de gewrichten warm en soepel.

  • Zorg voor goede voeding met voldoende vitaminen en mineralen voor een goede spijsvertering, een optimale weerstand en voldoende energie.

  • Je kunt heupdysplasie ondersteunen met voedingssupplementen. Vul de voeding aan met goede voedingssupplementen. Voor honden met gewrichtsproblemen zijn voedingssupplementen beschikbaar voor extra ondersteuning.

  • Zorg dat je hond voldoende aminozuren binnenkrijgt. Aminozuren zijn van belang voor het herstel en de opbouw van weefsel.

  • Kou verergert de klachten. Als een hond heupdysplasie heeft is het daarom van belang om hem niet te lang aan kou en vocht bloot te stellen.

Is heupdysplasie bij honden een erfelijke aandoening?

Steeds meer honden zijn gevoelig voor gewrichtsproblemen. Niet alleen oudere, of (te) zware honden, maar ook jongere, zeer beweeglijke honden met een erfelijke aanleg voor HD of andersoortige gewrichtsproblemen. De erfelijkheid heupdysplasie wordt onder andere versterkt doordat bij het fokken van rashonden steeds gebruik wordt gemaakt van een klein aantal dek reuen, waardoor er te weinig genetisch verschil is bij deze rashonden.

Heupdysplasie is voor ongeveer 30% een erfelijk bepaalde aandoening. HD-vrije ouders kunnen pups krijgen die wel HD ontwikkelen. Andersom kunnen uit ouders met HD ook HD-vrije pups geboren worden. De kans op het laatste is echter een stuk kleiner.

Welke voedingssupplementen kunnen ondersteunen bij heupdysplasie / HD?

Voor een hond met HD zijn voedingssupplementen onmisbare extra aanvullingen op het voer. Puur voor dieren heeft de volgende producten in het assortiment die geschikt zijn voor honden met gewrichtsklachten.

Puur Soepel

Puur Soepel bevat de optimale combinatie van glucosamine, chondroïtine en MSM. Samen beschermen ze het kraakbeen en maken ze nieuw kraakbeen aan. Dit helpt je hond soepeler te laten lopen.

Puur Zacht

Puur Zacht is een visolie-capsule met een hoge concentratie omega-3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zorgen voor een zachte, gezonde vacht en smeren de gewrichten.

Puur Fit

Puur Fit is een multivitamine met maar liefst 17 verschillende vitamines voor een lang en gezond leven. Met vitamine C voor meer weerstand en voor de vorming van collageen voor het behoud van gezond kraakbeen.

HD hond
heupdysplasie hond
HD hond

Neem contact op met je dierenarts

Als je hond symptomen van heupdysplasie heeft is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. De dierenarts kan een lichamelijk onderzoek starten voor het stellen van de diagnose heupdysplasie. Zodra röntgenfoto's gemaakt zijn kan de dierenarts een definitieve diagnose heupdysplasie bij de hond vaststellen. Op basis van de diagnose wordt een behandelplan opgesteld. Ondanks dat HD niet te genezen is, zijn de klachten soms te verzachten of vertragen met medicatie of therapie. In overleg met de dierenarts bepaal je wat de beste behandeling heupdysplasie is. Je kunt ook met de dierenarts bespreken welke voedingssupplementen een goede behandeling kunnen ondersteunen. Bij ernstige gevallen kan de dierenarts je eventueel ook doorverwijzen voor mogelijke behandelingen bij een orthopedisch therapeut.

Gebruik van pijnstillers bij heupdysplasie bij de hond

Sommige honden zijn in een ver gevorderde fase van HD, hebben ernstige pijnklachten en kunnen niet meer normaal functioneren. In dat geval zijn pijnstillers de enige oplossing. Pijnstillers zijn alleen op recept van de dierenarts verkrijgbaar. Langdurig gebruik van pijnstillers is niet wenselijk, vanwege de ernstige bijwerkingen die kunnen ontstaan. Dan kun je denken aan misselijkheid, braken en diarree, maar het kan ook leiden tot niet meer willen eten en drinken en een verhoogde kans op bloedingen.

Als gevolg van heupdysplasie hebben sommige honden veel last van ontstekingen. Daarom worden soms langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Ook bij ontstekingsremmers kunnen dezelfde bijwerkingen ontstaan als bij pijnstillers. Vandaar dat ze bij voorkeur niet langdurig gegeven dienen te worden.

HD hond

Over Puur voor dieren

Puur voor dieren biedt je de ideale voedingssupplementen voor een zachte glanzende vacht, soepele gewrichten en een gezond lang leven. Neem een gratis proefabonnement of bestel de producten eenmalig.

Bestel een gratis proefpakket

Probeer nu zelf hoe gemakkelijk het is om Puur voor dieren te laten zorgen voor de complete aanvulling op de voeding van jouw hond of kat. Vanaf € 7,95 per maand per product zorgt Puur voor dieren ervoor dat je altijd de juiste producten in huis hebt en er niet voor naar de winkel hoeft. Je huisdier voelt zich iedere dag een beetje beter!

Aanvullende vragen over je hond met heupdysplasie?

Heb je aanvullende vragen of opmerkingen over HD? Neem dan contact op met de klantenservice van Puur voor dieren. Of stuur een mail naar het e mailadres van Puur voor dieren: klantenservice@puurvoordieren.nl. We helpen je graag! 

Scroll naar boven